Bewerkingen

Glasbewerkingen

Onder onze handen krijgt vlakglas stijl, allure, karakter. We bewerken het glas zoveel mogelijk machinaal, schakelen over op ambachtelijk waar de toegevoegde waarde van belang wordt.

We zijn allround professioneel. We kunnen het complete glasbewerking traject aanbieden. Want wat we niet in eigen huis kunnen realiseren, wordt uitbesteed aan betrouwbare en gespecialiseerde collega’s. Het omgekeerde traject komt ook voor.

We bewaken de kwaliteit, de levertijd en de kosten. Daarmee ontzorgen de opdrachtgever compleet.

Snijden, graveren, boren, slijpen, buigen, stralen, harden, verlijmen, bedrukken, kleuren, polijsten en nog andere bewerkingen maken steeds weer de transformatie van ‘eenvoudig’ vlakglas naar een bijzonder object mogelijk.

Sommige van onze bewerkingen zijn uniek. Die zijn – en blijven – geheim. Voor opdrachtgevers en voor collega’s. Sorry.

Samenvattend: de Glassworkers beheersen alle technieken om glas te bewerken, waaronder enkele die buiten de grenzen van het beroep reiken. Unlimited dus.

Harden

Glazen wanden, deuren en ook vloeren en trappen moeten altijd worden uitgevoerd in gehard glas. Gehard glas kent iedereen omdat elke autoruit ervan is gemaakt. Dat voorbeeld maakt meteen duidelijk dat gehard glas niet breekt in scherven, maar in brokken.

Gehard glas kan nauwelijks worden bewerkt, omdat het breekt. Het snijden, boren, slijpen en andere behandelingen die een plaat glas in een deur, wand of spiegel doen transformeren, moet daarom gebeuren voordat het object naar de hardingsoven gaat. Alleen oppervlakkige bewerkingen, zoals stralen en kleuren kunnen achteraf plaats vinden.

Buigen

Glas is van nature vlak, zo wordt het door de fabriek afgeleverd. Gebogen glas, zoals dat van flessen, is gegoten in die vorm. Gebogen vlakglas, te gebruiken voor douchecabines, binnenwanden, etalages heeft een aparte allure, al was het alleen al omdat we het niet verwachten.

Glas buigen is een procedé met beperkingen: de curve moet altijd geleidelijk zijn.

Verlijmen

Verlijmen wordt onder meer toegepast om extra glasdikte te realiseren. Of om iets in te sluiten, een afbeelding bijvoorbeeld. Ook worden verschillende soorten glas op elkaar gelijmd voor het verkrijgen van ‘special effects’.

Glas verlijmen is een grotere kunst dan oppervlakkig lijkt: de maatvoering van de verschillende onderdelen luistert zeer nauwkeurig en vast is vast, er valt geen mm te smokkelen.

Stralen

Glas is op zichzelf een stralend materiaal. Als we gaan stralen bedekken we alle delen van het glas die glanzend en glad moeten blijven met een folie. In de folie worden uitsparingen gesneden in de vorm van letters of een afbeelding. Daar waar het glas onbeschermd is bombarderen we het glas met onze straalgrondstoffen. Het glas wordt geëtst, op de ene plaats soms lichter dan op een andere plek, al naar gelang het ontwerp dat vraagt.

Natuurlijk is dit handwerk en het vereist inzicht, een vaste hand en veel geduld. Het resultaat is net zo duurzaam als het glas zelf, voor de eeuwigheid dus ongeveer.

Snijden

Glas snijden, ook met bepaalde contouren, is tegenwoordig gemechaniseerd. Dat is maar goed ook, want met de hand is het bijna (helemaal) onmogelijk om op de mm nauwkeurig af te meten. Glas wordt gesneden met waterstralen, net als bijvoorbeeld roestvrij staal.

De glassworkers snijden nog wel met de hand en soms wordt er doelbewust ongelijkmatig gesneden (onze beroemde glazen ‘visitekaartjes’ bijvoorbeeld). Het glas wordt dan nabewerkt, gepolijst met waterkracht. Glasbewerking is een waterig gebeuren!

Boren

Glas kan alleen doorboord worden zolang het niet is gehard. Omdat de plaats en de omvang van boorgaten vaak uiterst nauw luistert, wordt er meestal gebruik gemaakt van geautomatiseerde machines.