Museum: ode aan een legendarische heilsoldate

Midden in de warme buurt van Amsterdam ligt een nieuw museum dat als een vreemde eend in de Amsterdamse rosse buurt lijkt te zijn neergestreken, maar de locatie naast een daklozenopvang van het ‘Leger des Heils’ is meteen ook al een indicatie.

Het nieuwe museum is namelijk ingericht in de voormalige woning van de legendarische Majoor Bosshardt en het is grotendeels aan haar gewijd.

Aan de Oudezijds Armsteeg, middenin de warme buurt is hiermee in feite een klein monument voor Heilsofficier Bosshardt opgericht.

De verbouwing van het woonhuis tot museum lag in de handen van Els Verkerke (DAC design). De Glassworkers droegen zorg voor de glastoepassingen in het museum: vitrines, wanden, onderdelen van plafond en vloer.

Het is een zeer compacte expositieruimte, maar juist door veel glas te verwerken, heeft de architect de collectie volledig tot zijn recht doen komen. Ingenieus en creatief vakwerk van hoog niveau.

Het is een klein, rustig en evenwichtig monument geworden, een ode aan een legendarische heilsoldate die met even gemakkelijk omging met prostituees en junks als met de pers en leden van het Koninklijk Huis.

De expositie bevat onder meer tal van foto’s, uniformen, affiches en pamfletten en een  dagboek van de heilsoldate die in 2007 op de gezegende leeftijd van 94 jaar overleed.

Het museum is op werkdagen open van 11.00 tot 16.00 uur.

Terug naar het overzicht